Det här är de de bästa smslånen 2020

Sms-lån är inte kända för att vara de bästa lånen på grund av att de är dyra, vilket tyvärr ofta stämmer. Några av sms-lånen sticker dock ut med lite bättre villkor. En nyckelfaktor för sms-lån är snabbheten, ansökan behöver behandlas direkt och sedan ska pengarna betalas ut snabbt. Därför har alla långivarna nedan givetvis snabba låneprocesser. Den nedanstående listan har kompilerats med information från samtliga nämnda långivare samt den här bra guiden om sms-lån hos Finansy.

Kredit365

Kredti365 har sms-lån mellan 2 000 kr och 5 000 kr med återbetalningstid på 30 dagar. Ingen säkerhet krävs, de enda kraven är att du är myndig och har en deklarerad inkomst i Sverige. Du får heller inte ha något aktivt skuldkonto hos Kronofogden. Däremot kan du beviljas lån även om du har tidigare betalningsanmärkningar. När du ansöker om lån första gången legitimerar du dig med BankID via deras hemsida. Som återkommande kund fungerar Kredit365 som ett riktigt sms-lån. Du skickar ett sms till 71616 med meddelandet “K365 belopp,”exempelvis ”K365 3000” för att låna 3 000 kr. Kredit365 är därmed en av de långivare som är mest lik typiska sms-lån.

Meddelandelån

Hos Meddelandelån kan du låna mer pengar, de har sms-lån upp till 10 000 kr. Sms-lånet kan återbetalas över 1, 2 eller 3 månader. Meddelandelån har också större lånebelopp, upp till 30 000 kr. Då kan du också utöka återbetalningstiden upp till 3 år. De använder inte UC.

Ferratum

De erbjuder ännu lite större lån, upp till 45 000 kr, men du kan också låna från 1 000 kr. Ferratum är en känd aktör på marknaden. Om du har betalningsanmärkningar som är äldre än 6 månader kan du ansöka om lån. Eftersom Ferratum inte använder UC påverkas inte din kreditvärdighet av låneansökan.

SMSPengar

Namnet antyder att SMSPengar riktar in sig på sms-lån, men de erbjuder också kontokrediter. Kontokrediten innebär att du blir beviljad en viss kreditnivå och sedan kan du göra uttag från den när du behöver. Du kan betalar sedan tillbaka på de uttag som du har gjort. Antingen kan du återbetala allt på en gång eller så kan du betala mindre delsummor. Det innebär att du kan få pengar enklare, eftersom du gör ett uttag istället för en låneansökan. Däremot ska du ha i åtanke att det tillkommer en uttagsavgift varje gång du tar ut pengar från krediten.

Merax

De erbjuder också kontokrediter och även de har krediter upp till 30 000 kr. Deras upplägg är därför egentligen inte sms-lån. De är ändå med på listan för att deras effektiva ränta är lägre än ovanstående långivare. Merax har en effektiv ränta på 29,3%, vilket innebär att det inte är en högkostnadskredit. Upplägget med kontokrediten är liknande SMSPengars, att du kan göra uttag när du behöver och får pengarna snabbt. Skillnaden är att kostnaden är lägre.

Högkostnadskrediter

Alla lån i listan, utom Merax, är högkostnadskrediter. Det betyder att lånen har en effektiv ränta på över 30%, i flera fall är räntan betydligt högre än så. Du bör därför se över kostnaden för lånet extra noga och tänka igen om du verkligen behöver lånet.

Vilken långivare ska du välja?

När du väljer långivare finns några saker som är bra att ta i beaktning. Genom att veta hur mycket du behöver låna kan förmodligen några sällan ut. Behöver du ett mindre lån på ett par tusen är det ingen mening att titta på långivarna som erbjuder lån från 3000 eller 5000. Detsamma gäller om du behöver ett större lån. Behöver du ett lån på över 30 000 kr gallras flera sms-lån bort. Många långivare erbjuder lån upp till 20 000 eller 30 000 kr.

Kontokrediter

Om du behöver låna pengar kortsiktigt tämligen ofta kan det vara en idé att ansöka om kontokortet istället. Varje gång du ansöker om lån genomförs en kreditupplysning, vilket kan leda till sämre kreditvärdighet. Ofta kan det också tillkomma en uppläggningsavgift för lånet, som är högst onödig kostnad i detta fall. Om du behöver ta ett lån på 3000 kr i snitt var tredje månad och uppläggningsavgiften i snitt är 275 kr kommer du betala 1100 kr på ett år i bara uppläggningsavgiften.

Du skulle alltså kunna spara den summan varje år genom att välja en kontokredit istället. Dessutom slipper du ansökningsprocessen varenda gång och du vet hur din kontokredit fungerar. Du kan också få ut pengarna snabbare eftersom du inte behöver göra en ansökan utan ett uttag. Därmed blir det betydligt smidigare och du kan hålla bättre koll på kostnaderna. I artikeln om vad sms-lån faktiskt kostar hittar du exempel på hur stor skillnad dessa avgifter kan göra. 

Nästa sak att se över är en av de viktigaste, jämför ränta och avgifter. Det kan kännas tråkigt men här finns mycket pengar att spara. Som nämnts ovan kan uppläggningsavgiften vara relativt hög. Om du tar ett lån på 2000 kr med en uppläggningsavgift på 300 kr utgör det 15% av lånesumman. Du betalar då 15% extra bara för att få tillgång till pengarna. Kolla vad långivarna har för effektiv ränta. Ta inte ett lån som är onödigt dyrt eller som du inte har råd med. Du kan läsa mer om dina rättigheter som låntagare på Konsumentverkets sajt Hallå Konsument.